Gönderen Konu: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?  (Okunma sayısı 292589 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #60 : 20 Mart 2011 »
Ağabey, bir arkadaşım ben'den çok rica etti araştırmam için.
Düzce merkez veya Darıcı Köyü olarak bir bilgi vere bilirmisiniz?

Cebe Noyan

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #61 : 20 Mart 2011 »
Giresun - Görele - Seferli köyündeniz.
Büyük ihtimal Çepniyiz ama bilgisi olan yazarsa sevinirim.

BozkurTürk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #62 : 20 Mart 2011 »
googleda köklerimi arastırıken buldum burayı öncelikle teşekürler böyle bir site hazırladığınız için. ben kendi izimi sürerken atalarımdan aldığım yarım bilgilerle takıldım. atalarım selanik göçmeni selaniğe bağlı kesriye kazası gırlena köyü. şimdiki adını bulamadım orada ateşe olarak çalışan bir tanıdığım burada öyle bir yer olmadığını söyledi. ama dedemin nufüs kaydı bu şekilde. bizim orhan beyin zamanında konyadan rumeliye gönderilmiş olabileceğimiz konusunda kaldım. geçmişimi aydınlatabilmek için yardımlarınıza ihtiyacım var. nede olsa tarihte atalarımızın yaptıklarıyla güç bulacağız değilmi?

Alptigin

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #63 : 20 Mart 2011 »
Sayın Baturalp,16. Yüzyıl kayıtlarında Kömür ve Böke’de yerlemiş 116 neferlik Emir Kethüda Oymağından bahsediliyor. Bu oymak, Bozulus Türkmenleri taifesinin, Gündeşli Cemaatine bağlı, Dulkadır sancağından, boyları Eymür. (Halacoğlu, A. A. C. O, cilt II, sayfa 929, kayıt yılı (1540-41)

Emir Kethüdalar’dan doğrudan Kömür köyü ya da mezrasına yerleşen üç kol buldum; Emir Kethüda Cemaati, Köstere Yörükleri taifesinden, boyları Avşar, yerleşim yerleri, Kömür köyü ve Kömür mezrası, kayıt tarihleri (1518-19), (Aralık 1584), (1543-44) Bu duruma göre köyünüzde Eymür ve Avşar boylarının varlığı ağırlık kazanıyor.

Köstere Yörüklerine ait cemaatler çok geniş alanlara ve çeşitli boylara mensup, Bergama’dan Adıyaman’a, Kayseri Sancağından Maraş’a kadar uzanan sahalarda var olmuşlar. Bazıları Köstere nahiyesini yaylak, bazıları da kışlak olarak kullanmışlar, Bazıları da yerleşmişler. Aralarında Bayad, Salur, Kınık boylarına mensup olanlarda hayli çok. Esenlikler.

Tonyukuk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #64 : 20 Mart 2011 »
Düzcenin eski adı Konrapa’dır. Bu ad Türk Yöneticilerden Konuralp’a ithafen verilmiştir. Buradaki Türk yerleşimleri de şöyledir: Akyazı Yörükleri Cemaati, Avşar boyundan, kayıt yılı (1515-16), Avşar Cemaati, boyu Avşar, kayıt yılı (1587-88), Efenni Cemaati, Türkmen, boyları belli değil, kayıt yılı (1587-88), Göçeriyan Cemaati, Türkmen, boyları belli değil (1587-88), Harabasanlu Cemaati, Türkmen, boyları belli değil(1587-88), Hüseyinlüler Cemaati, Türkmen, boyu belli değil (1587-88), İvaz Fakih Cemaati, Türkmen, boyları belli değil (1587-88), Kiçiler Yörükleri Cemaati, boyları Avşar (1587-88), Koyunlu Yörükleri Cemaati, boyu Avşar, (1587-88), Sarkılar Cemaati, boyu belli değil (1587-88), Sasalar Cemaati, boyu Yıva (1587-88), Sığırlu Yörükleri Cemaati, boyu Avşar (1587-88), Sinlü Cemaati, Türkmen boyları belli değil (1587-88), Tarakçalu Cemaati, boyu Avşar (1587-88), Targallu Cemaati, Boyu Avşar (1587-88), Tuzağaç Yörükleri Cemaati, Türkmen, boyu belli değil (1587-88), Yol Beğiler Cemaati, boyu Avşar (1587-88), Yortan Kiçi Cemaati, boyu Avşar (1587-88), Yundlular Cemaati, boyu Alayunt(1587-88), Zeynel Fakih Cemaati, boyu belli değil (1587-88). Esenlikler.

Kaynak: Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar (1453-1650)

Tonyukuk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #65 : 20 Mart 2011 »
Osmanlı döneminde Vilâyet-i Çepni (vilâyet burada yöre anlamında F. Sümer) olarak anılan bölgenin 1515-1516 yılındaki tahrir kayıtlarından Giresun-Torul ve Görele arasındaki saha olduğu anlaşılıyor. Yukarıya eklediğim resim Sayın Halaçoğlu'nun eserinden alınmıştır. Görüldüğü gibi bölgede Çepni boyunun ağırlığı var. O zamanın Giresun nahiyesinde farklı boy olarak Karkınlar'a rastlıyoruz. Bunların yerleşimleri Mayıs 1573 tarihine göre yazılan kayıtlarda şöyle; Cemaat adları Karaçayan, Fındık k., Bergoslu(Tuzlacıyan), Geçit k.(Karacalar k.), İnanşa k., Avcılu k., Karacalu, Yenice k., Tuğçe k., Ballu k., Karauslu k., Mihayil k., Ayrıca k., İlbasan k., Esenlikler.

Tonyukuk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #66 : 22 Mart 2011 »
Sayın Köptü Körgen öncelikle Balkan Türklerinin boy kökenleri hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımı belirteyim. Bu konuda yazılmış esaslı kaynak eserlere sahip değilim, ancak sahaflara uğradıkça bakıyorum, arttırmalarda denk geldikçe imkânlarım ölçüsünde edinmeye çalışıyorum.

Sıkıntının kaynaklandığı bir nokta da, Anadolu’da Yörük kelimesi etnik bir aidiyeti ifade ederken, Trakya ve Balkanlarda Yörükler, ordu hizmetlerinde kullanılan askeri bir teşkilât olarak görülmüşler, bundan sonra cemaat ya da boy adlarından ziyade bulundukları yerler itibari ile anılmışlardır. Örneğin, Tanrı Dağı Yörükleri (Gümülcine, Karasu, Yenicesu, Drama, Kavala’da), Nal Döken Yörükleri (Bulgaristan’da), Selânik Yörükleri (Mekadonya ve Teselya’da), Vize Yörükleri (Vize, Lüleburgaz, Hayrabolu), Kocacık Yörükleri (Edirne, Kırklareli, Babaeski ve Bulgaristan’ın çeşitli yerlerinde) Ofçabolu Yörükleri gibi.

Ancak Anadolu Yörüklerine dair fermanlarda sık, sık boy, oymak, Cemaat adlarının anıldığını görüyoruz. Örneğin birisinde denilmiş ki, ''Bayat Beği Mir Hüseyin'e yirmi bin akça verildiğine dair...''

Devletin kudretli zamanlarında Tımar, has, evkaf topraklarında çalışan Rumeli Yörükleri, yağcı, küreci gibi orduya yardımcı destek oluşumlarına girmişler. Devletin zor duruma düştüğü 1691 yılından itibaren Evlad-ı Fatihan genel adı ile silahlı güçler olarakta teşkilatlandırılmışlar.

Orhan Beğ’in Konya üzerinde bir tasarrufu olduğunu sanmıyorum çünkü o tarihlerde Orhan beğ, Karaman, Germiyan, Hamidoğlu gibilerle birlikte, İlhanlı ulusunun devamı olan Çobanlılara vergi verir konumunda idi. Orhan Beğ’in sağlığında Rumeline geçilmiştir. (1357) ama bundan öncesinde Nogay’ın ve Sarı Saltuk’un kesintiye uğrayan hareketleri vardır. Asıl iskân hareketleri Birinci Murad’ın Edirne’yi fethinden sonra (1362) başlamış olmalıdır. Bu konuya ilerleyen zamanda ayrı bir başlık altında devam edebiliriz. Esenlikler.

Tonyukuk


Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #67 : 22 Mart 2011 »
Tonyukuk Bey, araştırmanız için teşekkürler. Yazıma tekrar bakınca yazım ve anlam hatası yapmış olduğumu gördüm bu sebepten dolayı özür dilerim. Babamın bana söylediği bizim Konya'dan(Karamanoğulları olması kuvvetle muhtemel) geldiğimiz. Orhan Bey zamanında rumeline geçmiş olabileceğimizi söyledi. yani demem o ki karamanoğullarının rumeliye bir geçiş ve iskanı söz konusumu?
köptü körgen

Karaman yöresinden çok büyük bir iskân söz konusu, tabi Karaman'ı bugünkü gibi bir ilçe zannederek bu kadar geniş bölgelerin iskân kaynağı olamayacağını söyleyen garip tarihçiler bile çıktı. O zaman ki Karaman, bugünkü topraklarımızın yaklaşık onda biri kadardı. Ayrıca Anadolu'dan giden Türklerin yanısıra oralarda hatırı sayılır oranda Kıpçak, Kuman, Tatar bakiyeleri vardı. Orhan Beğ'in oğlu Süleyman Paşa yanında Hacı Elbeği, Yakub Ece ve diğerleri ile yaptıkları en önemli iş Gelibolu'yu üs olarak kullanıp, İpsala ve Tekirdağ'ı ele geçirmeleridir.

Osmanlı bir kere girdiği yerden bir daha çıkmamıştır. Kazandığı toprağı kaybetse bile dönüp yeniden ele geçirmiştir. Bu kararlılığın yanısıra Altınorda Hanı Özbek'in 1319 da, 1324 de, 1330 da yaptığı Tuna ötesi seferlerin ileride bu iskânları kolaylaştırdığını düşünüyorum, Özbek Han Rumeli'nde daha önce Müslümanların aldıkları yerleri geri iade etmiş, sahiplik iddiasında bulunmamıştır. Togan yazıyor ki, ''Çanakkale ve Marmara sahillerine uğrayıp geçen bu elçiler ile (Mısır Memlükü Seyfeddin Ebabekir'in elçileri) sayısının pek çok olduğunu Mısır kaynaklarından öğrendiğimiz ''Kıpçak Ulusu'' hacıları, Orhan Gazi ve maiyetine: <<biz o yandan siz de bu yandan kâfiri vuralım>> diyerek teşvikte bulunmaları pek mümkün hatta tabiidir.''. ''Verdiği malumat 1330 yıllarına ait olan Abul Fida, İshakça ahalisinin çoğunun Müslüman olduğunu ve Tırnova ahalisine ''Avlak'' denildiği gibi ''Burgal'' (yani Bulgar) denildiğini kaydetmiştir ki, bunlar eski Hıristiyan ve artık Slavlaşmış Türkler olup Şâmani akideleri unutmamışlardı. Fakat bunların yanında Tuna boyunda kalın Kuman-Kıpçak tabakaları yaşıyordu.'' Aslında Togan'ın bu konularda anlattığı bahisler hayli uzun, keyifli ve ilginç biraz da okullarda belletilen tarihin biraz dışında. Kısaca Rumeli'ndeki Türk fetihlerinin etkili ve kalıcı olmasında evvelce orada kök salan diğer Türk unsurlarında etkisi olmuştur.

Tonyukuk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #68 : 22 Mart 2011 »
corum hakkinda daha yakin bilgiler alabilirmiyim anda ?
TürkerCem

Sayın Yusuf Halaçoğlu ve ekibinin hazırladığı eserden Çorum Sancağı ile ilgili olarak 1400-1500 yılları tahrir defterlerinden derlenmiş bilgiler aşağıdadır.

Çorum Sancağı-Bayad, Kızık
Çorum Sancağı-Eymirşah mzr.—Eymür
Çorum Sancağı-Emlâk Divanı—Büğdüz,
Çorum Sancağı-Emlâk Divanı-Büğdüz köyü—Büğdüz
Çorum Sancağı-Emlâk Divanı-İncüğez köyü—Bayad
Çorum Sancağı-Emlâk Divanı-Kızıl Keçilü—Salur
Çorum Sancağı-Bayat köyü—Bayad
Çorum Sancağı-Emlâk Divanı—Kayı köyü--Kayı
İskilip Kaz.- Akçasu köyü--Kınık, Yüreğir, Çavundur.
İskilip kaz.-Halkı Dolu Divanı- Beğdili köyü—Beğdili
İskilip kaz.-Kara Herg Divanı—Beğdili mah.—Beğdili
İskilip kaz.- Herk Divanı-Kızıl Pelit k.—Kayı
İskilip kaz.-Ulu Divanı-Ulu Karkın köyü—Karkın
İskilip kaz.-Bayad Divanı—Kayı
İskilip kaz.-Halkı Dolu Divanı—Kayı köyü—Kayı
Bayad Özü kaz.-- Alayundlu, Moğol, Beğdili
Bayad Özü kaz.-Kadı Bayır m.--Moğol, Beğdili
Bayad Özü kaz.-Karapınar köyü—Moğol
Bayad Özü kaz.-Hacı Koçah—Moğol
Bayad Özü kaz.-Kızıl Dolaklu köyü—Moğol
Bayad Özü kaz.-Çayköy m.—Bayad
Bayad Özü kaz.-Karaağaç m.—Bayad
Bayad Özü kaz.-Karaağaç m., Çobanoğlu köyü—Bayad
Bayad Özü kaz.-Ebilü köyü--Moğol
Bayad Özü kaz.- Azizbeğlü köyü—Karkın
Bayad Özü kaz.-Kızıl Ören köyü—Bayad
Bayad Özü kaz.-Ekrad köyü—Bayad
Bayad Özü kaz.-Cercerü köyü—Kıpçak
Bayad Özü kaz.-Çobanoğlu köyü—Bayad
Bayad Özü kaz.-Dede Paşa Zaviyesi—Moğol
Osmancık kaz.-Çaybaşı köyü—Bayad, Çepni
Osmancık kaz. -Avşar köyü—Avşar
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-Bayındır köyü—Bayındır
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-Ulu Bük köyü—Varsak
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-Alpoğuz köyü—Çepni, Karkın
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-Dodurga köyü—Dodurga
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-Obruk köyü—Kızık
Osmancık kaz.-Sakız Divanı-At Nalı ve sekü köyü—Salur
Osmancık kaz.-Bayındır köyü—Bayındır
Osmancık kaz.-Çepni köyü—Çepni
Osmancık kaz.- Bayındır divanı—Avşar
Osmancık kaz.- Bayındır divanı-Eymür-i Büzürg köyü—Eymür
Osmancık kaz.- Bayındır divanı-Eymür-i Küçük köyü—Eymür
Osmancık kaz.- Saz Divanı—Eymür köyü--Eymür
Osmancık kaz.-Döğer köyü—Döğer
Osmancık kaz.-Ulu Pınar Köyü—Yıva
Osmancık kaz.-Ulu Bük köyü—Varsak
Osmancık kaz.-Oğuz-ı Büyük köyü—Çepni
Osmancık kaz.-Oğuz-ı Küçük köyü—Çepni
Osmancık kaz.-Salur köyü—Salur
Osmancık kaz.-Sarbaş mzr.—Bayad
Karahisar-ı Demürlü kaz.-İshak Haculu+Yenice+Avcılar –Kınık, Bayad
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Karlu Kışlası—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-İmad mzr. –Kayı
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kara Musa mzr.--Bayad
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Yılgun Ovacığı mzr.--Kayı
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Şeyhlü mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kara Sinan mezr.--Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.--Ballıoğlu-Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Karaağaç mah.-Hacılar--Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Timarlu köyü--Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kara Ali mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.- Saraycıklu mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kemallu mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-İshak Hacı mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Adillü köyü—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kuruculu köyü—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Hüseyinlü mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Uçarı mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Apardı mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kanlaklu mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Yenice mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kulaklu mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.- Halaçlu mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Kiçi Bağ mah.—Salur
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Buğura Berkardan mah.—Salur
Karahisar-ı Demürlü kaz.- Hilallu m.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Adi mezr.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Belenlüce mezr.Kilise köyü—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Günler m.--Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.- Azak m.—Avşar
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Merayim köyü—Beğdili
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Aydoğmuş Kışlası mzr.—Yıva
Karahisar-ı Demürlü kaz.-Köse Beğlü mzr.—Eymür
Beğdili Divanı—Beğdili
Beğdili köyü—Beğdili, Bayad
Budak Özü nah.—Bayad
Budak Özü nah.-Bohacı m.—Avşar
Budak Özü nah.-İkizoğlu mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Göğ Armut mzr.—Bayad
Emlak Divanı-Alp Oğuz köyü—Çepni
Budak Özü nah.-Sofular mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Rençberlü mzr.—Avşar
Budak Özü nah.-Eyüp Satu mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Kaya dici mzr.—Avşar
Budak Özü nah.-Mihail Arkı mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Sahra Pınarı mah.—Avşar
Budak Özü nah.-Şeyhler Özü mah.—Avşar
Budak Özü nah.-Aksak m.—Bayad
Budak Özü nah.-Uzun Hamza m.—Bayad
Budak Özü nah.-Gökçelü Oğlu m.—Bayad
Budak Özü nah.-Durmuş m.—Bayad
Budak Özü nah.-Esen(Çatal Vela) mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Şam Bayadı Kışlası--Bayad
Budak Özü nah.-Töhmerek m.—Bayad
Budak Özü nah.- Karaca Yollu m.—Bayad
Budak Özü nah.-Taş mzr.--Avşar
Budak Özü nah.-Mehmed Fakih Kışlası m.—Bayad
Budak Özü nah.-Haraçlu m.—Avşar
Budak Özü nah.-Ortacı m.—Kayı
Budak Özü nah.-Deliklü Kaya mezr.—Kayı
Budak Özü nah.-Çadır mezr—Kayı
Budak Özü nah.-Murdlar Özü mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Sulu Çınar mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Akça Şehir mzr.—Avşar
Budak Özü nah.-Sekilü oğlu mzr.—Salur
Budak Özü nah.-Esen Gazilü mzr.—Salur
Budak Özü nah.-Yassı Vela mzr.—Salur
Budak Özü nah.-Eyüp Kışlası mzr.—Salur
Budak Özü nah.-Melik-i Vela mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Gün Sarı mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Uzun İvaz mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Kara İvazlu mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Akça Kaya mzr.—Kayı
Budak Özü nah.-Esençay köyü—Kayı
Budak Özü nah.-Ahmed Kışlası mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Kayalı Kışlası mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Güni Kışlası mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-İrem mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Mizancıoğlu mzr.—Bayad
Budak Özü nah.-Selimoğlu Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Ömer oğlu Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Karagül mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Sarıoğlu Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Varsak Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Alim Beğ Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Sarı Kaya mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Yudan mzr.—Varsak
Budak Özü nah.- Hüseyin Hacı mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Ulu Çınar mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Gündoğmuşlu Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Emmilü Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Karaçay Kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Mihmad oğlu kışlası mzr.—Varsak
Budak Özü nah.-Tirkeş Kışlası mzr.—Varsak
Katar nahiyesi-Kızıl Mahir mah.—Çepni, Moğol
Katar nahiyesi—Moğol(Tataran-ı Mugol), Beğdili, Bayad, Yıva
Katar nahiyesi-Yenice köyü,Taş Ağıl, Yollu k., Gündoğmuş k., Çaşlu k., İlhan k., Bayır k.,--Moğol
Katar nahiyesi-Kızıl Viran köyü—Bayad
Katar nahiyesi-Bahaeddin köyü—Beğdili
Katar nahiyesi-Eğri Çağatay Yüzü m.—İğdir
Katar nahiyesi-Karapınar köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Mahmudlu köyü—Eymür
Katar nahiyesi-Eymürlü köyü—Eymür
Katar nahiyesi-Baynak köyü, Enlülü köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Koray köyü,Saray Özü köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Eğri Yusuf Çağatayi köyü—Kıpçak
Katar nahiyesi-Böllü köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Kuyulu köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Çalışlu –Moğol
Katar nahiyesi-Okuçulu köyü—Moğol
Katar nahiyesi-Kara Tatlu köyü—Moğol
Katar nahiyesi-İlhan köyü—Moğol
Süvar Özü—Moğol
Papaz Çayırı-Moğol
Alayundlu köyü—Alayund
Çat nah.—Alayundlu, Kıpçak

Arkadaşlar yukarıdaki araştırmaların tamamı koskoca bir yayın kurulu tarafından yaklaşık yirmi yılda hazırlanmış. Ben de 3000 sayfalık bir külliyattan toplam yedi saat uğraşarak bu bilgileri derledim. Ancak bundan sonra geniş sahaları kapsayan, (bir şehrin tamamı gibi) isteklere başka uğraşlarım yüzünden yanıt veremeyeceğim. Eğer ilçenizi, köyünüzü yazabilirseniz daha kısıtlı bir alanda, daha az bir uğraşla sizlere yardımcı olabilirim. Esenlikler.

Tonyukuk

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Ynt: SOYAĞACIMIZ - Soyumu nasıl öğrenebilirim ?
« Yanıtla #69 : 22 Mart 2011 »
Alıntı
Sayın Tonyukuk.Bazı lokasyonların Moğol yerleşkesi olması ilgimi çekti.Bu Moğollar acaba ne zaman oralara gelmiştir.Emir Timur un zamanında mı,yoksa daha önce Selçuklular zamanında mı?bu konuyla ilgili malumatınız varsa paylaşırsanız sevinirim.Saygılarımla.
TONGUÇ 

Anadolu'da Cengiz Han dönemine kadar giden Moğol yerleşimi vardır. Faruk Sümer'den Temür'ün Ankara Savaşı'ndan sonra dönerken Anadolu'da yerleşik halde bulunan Kara Tatarları bir yay içine alıp sürerek yanında götürmek istediğini okudum. Demek ki Temür öncesinde de Moğol yerleşimi varmış.
Tonyukuk
Alıntı

Selanik-merkez ve Kıbrıs-Lefkoşa-merkez
buradaki Türk boyları konusunda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
ozkankemal 

Daha önce bu başlıkta belirttiğim gibi Ege ve Marmara’dan Hazar’a ve Arap yarımadasının bir bölümüne kadar olan yerlerin dışında kalan yerlerdeki Türk yerleşimlerinin boy bilgilerini içeren kaynaklara sahip değilim. Bu yerlerdeki Yörük-Türkmen gurupları boy adları ile değil genellikle yer adları ile anılmışlar, bu başlıktaki 53 numaralı iletimde bu konudan bahsetmiştim . Kıbrıs’ta da aynı şekilde Lefkoşe ya da başka yerler özelinde bilgim yok.

Kıbrıs için elimde bulunan Ahmet Refik’in yazdığı Anadolu’da Türk Aşiretleri adlı eserden bazı kayıtlar çıkardım. Bu kayıtlar Divanı Hümayun mühimme kayıtlarındaki Kıbrıs’la ilgili emirlerden örneklerdir. Kitapta yer alan Kıbrıs’la ilgili bazı belgeleri taratıp aşağıya ekledim. Diğer örneklerde adı geçen oymakların boylarını bulabilirsem başlığa ekleyeceğim.

Halaçoğlu’nun boy, oymak yerleşimlerini anlatan eserinde doğrudan Kıbrıs adası ile ilgili tek kayıt buldum. Sülemişli adlı bir oymak ki, bunlar Atçeken Yörüklerinden ve boyları ‘’Döğer’’ 636 nu.lı tahrir defterine 1591 yılında kaydedilmişler.
İkinci resimde adı geçen Kütahya sancağına bağlı Ak-keçililer’in boyu ‘’Yazır’’,
üçüncü resimdeki fermana konu olan, İç İl sancağındaki Köseli cemaatinin boyu ‘’Varsak’’,
Asayişi bozdukları gerekçesiyle haklarında Kıbrıs sürgünü istenen oymaklardan Şamlu’nun boyu ‘’Yıva’’, Kara Hacılıların boyu ‘’Bayındır’’, Eski Yörüklerin İç İl, Alaiyyye ve Teke sancaklarında bulunanları, ‘’Varsak’’ ve ‘’Yıva’’, Saçı Karalıların boyu ‘’Varsak’’ Ceridler ‘’Avşar’’

Tonyukuk