Ben Ankara'nın Etimesgut ilçesinin Elvan köyündenim hangi boydan olduğumu merak ediyorum yanıtlarsanız sevinirim
emirhanertrk bey maalesef erişebildiğim kaynaklarda Elvan köyü halkının hangi boydan olduğuna dair bilgileri göremedim. Köyün yaklaşık 850 yıllık bir geçmişin bulunduğu ve adını Ahi Elvan'dan aldığı belirtilmekle beraber o dönem yerleşenlerden kimsenin köyde kalmadığı belirtilmektedir. Bildiğiniz gibi Ahi Elvan adına camii, zaviye ve vakıf bulunan bir şahsiyet. Ve Ankara'ya geliş istikametleri Moğol baskısı sonucu Kayseri.
Adına bulunan cami Ankara kalesi civarında ve büyük ihtimal zaviyesi de orada idi. Yani köyü kurup Ankara'ya göçmüş olmalı. Ki mezarının kale çevresinde yediler mezarlığında bulunduğunu ve Elvan köydeki mezarların kardeşlerine ait olduğunu söyleyenler var. Cami 1331- 1360 yılları arasında yapılmış. Köy bu tarihlerden önce boşalmış ve arazisinin uygunluğu nedeni ile herhangi bir vakfa, zaviyeye veya tımara verilmiş olabilir. Çünkü çevresindeki köylerin durumu genelde böyle imiş.
XV. XVI. yüzyıllara ait haritalarda köyünüzün adı bulunmuyor. Fakat çevresindeki köylerin isimleri var. Örneğin Sincar (Sincan), Eryaman, Ergazi, Bağluca gibi. XV. XVI. yüzyıllara ait tahrir defterlerinde ve XVII. yüzyıl tımar sisteminde köyünüzün adı geçmemiş.
Köy Ankara çevresine gelen yörük gruplarından bir kaç hane tarafından yeniden şenlendirilmiş olabilir. Bu yörük gruplar farklı Oğuz boylarına tabi. Köy 1893'lerde Zir (Uluköy- Yenikent) nahiyesine bağlı iken daha sonra Etimesgut'a bağlanmış.
Köy iki defa kıtlık yaşamış ve bundan dolayı hem göç vermiş hem göç almış. Köyde 1940'lara göre iki grup var bir eski yerleşenler bir de yabancılar dedikleri sonradan yerleşenler. 1940'larda 218 nüfusa sahip. Bulduğum bu kısa açıklamalara göre köyden herhangi birsinin boyunu tespit etmek oldukça geniş araştırma isteyen bir çalışma gerektirmektedir. Yardımcı olamadığım için kusura bakma.