21 MAYIS 1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ 21 Mayıs 1864’te tarihin en acı olayı olan Çerkes sürgününün ve bu sürgün yollarında on binlerce insanını anmak için Çerkesler, Taksim ve Beşiktaş’ta toplandı.
Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun öncülüğünde düzenlenen anma töreninde Çerkes ağıtları ve şiirler okundu.
Sanatçıların, gazetecilerin ve yazarların da aralarında bulunduğu, anma töreninde sürgün yıllarının unutulmadığına dikkat çekilerek vurgu yapıldı. Yaklaşık 60 derneğin katıldığı etkinlik saat 3’te Taksim de, saat 5’te ise Beşiktaş meydanın da başladı.
Anma gününde konuşan Kafkas Dernekleri Federasyonu Başkanı Cihan Candemir, 21 Mayısları ağıt yakma günü olmaktan çıkartmak zorunda olduklarını vurgulayarak “tarihimizi doğru öğrenmek, bilinçlenmek, kültürümüzü ve dilimizi yaşatacak taleplerimizi dillendirmek, kısacası küllerimizden yeniden doğmak için değerlendirmek durumundayız” dedi.
Konuşmasının devamında, Çerkeslerin, tarihlerini iyi bilmek ve öğrenmek zorunda olduklarına da dikkat çeken Cihan Candemir,“ Biz bundan sonra daha talepkar olacağız. Çerkes halkı istemekten utanır. Ama artık biz de var olmak için haklarımızı daha yüksek sesle dile getirmek zorundayız. Taleplerimizi dile getirirken de haklarımızı bilmek, onun için tarihimizi iyi okumak durumundayız. Çünkü haklarımızın kaynağı tarihimizdedir” şeklinde konuştu. (Basın.)
’Çerkes soykırımını tanıyın’Çerkesler’in Kafkaslar’dan sürgün edilmesinin 148. yıl dönümü dolayısıyla Beyoğlu’nda anma yürüyüşü düzenlendi.
Taksim'deki tramvay durağı önünde toplanan grup, üzerinde ''Soykırım ve sürgünü unutturmayacağız'', ''Russia we are back'', ''Soçi Olimpiyatları'na hayır'', ''Çerkesiz, misafir değil'' yazılı pankartlarla, ''Kahrolsun Rusya, yaşasın Kafkasya'', ''Alanlarda birleş, failinle yüzleş'', ''Soykırım sizin, direniş bizim'' sloganları atarak İstiklal Caddesi'ndeki Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan bir grup, üzerinde Çerkes soylarının amblemlerinin yer aldığı mezar taşı şeklinde hazırlanan pankartları taşıdı. Bazı katılımcıların da geleneksel Çerkes kıyafetleri giydiği görüldü.
Çevik kuvvet ekiplerince geniş güvenlik önlemlerinin alındığı başkonsolosluk önünde grup adına açıklamada yapan Jankat Acı, 21 Mayıs 1864 tarihinin, Kafkasya'yı felakete sürükleyen, Çerkesleri yok olmanın eşiğine getiren soykırımın sembol tarihi olduğunu belirterek, Rusya'nın bütün bir Kafkasya'ya yönelik işgal harekatını tamamlamak adına gerçekleştirdiği bu soykırımda, yüz binlerce insanın katledildiğini, sağ kalanların yüzde 90'ının sürgün edildiğini ifade etti.
Bugün hala ilkel kolonyal bir politikayla yönetilmeye çalışılan Kafkasya'da, en temel insan haklarından bağımsızlık arayışına kadar her türlü talebin, yıldırma ve sindirme yöntemleriyle karşılandığını belirten Acı, şunları kaydetti:
''İtirazlarımıza rağmen, Çerkesya'nın başkenti, Çerkes soykırımının sembol şehri Soçi'de 2014 yılında gerçekleştirilecek olan Kış Olimpiyatları, yine Rusya tarafından tarihi bir çarpıtmanın aracı olarak kullanılıyor.
Soçi'yi bir Rus şehri olarak dünyaya tanıtan Rusya, şehrin Çerkes kimliğini, tarihini ve soykırımını perdeleyen kampanyasını ısrarla sürdürüyor.
Tarihin en pahalı olimpiyat projesi üzerinden Çerkes soykırımını 150. yılında Soçi'de tarihin kara deliğine yollama hayali kuran Rusya'ya tam da karşısında dikilerek haykıracak gücü kendimizde buluyoruz. Yaşadığımız dünya ülkelerinin her birinde, soykırım mirasını devralan Rusya Federasyonu'na, ülke ve dünya kamuoyuna sesleniyoruz; Çerkessoykırımını tanıyın.''
Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.(BASIN.)
GELECEKTE NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZUN BELGESİ OLARAK BU YAPILANLAR MUTLAKA ARŞİVLENMELİDİR.TTK.