Gönderen Konu: TÜRKİYE'DE YAYINLANMIŞ TÜRKÇÜ DERGİLER KAYNAKÇASI.  (Okunma sayısı 70931 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
O C A K – III (10.1972 / 12.1975)

“Üç aylık araştırma ve inceleme dergisi”. Üniversiteliler Kültür Derneğinin çıkardığı Ocak II’nin devamı olarak, Ekim 1972 ile Ocak 1975 arasında yayımlandı
Boyutları, devamı olduğu belirtilen derginin aynı (23x15 sm.) idi. Kapak düzenlemesindeki tek farklılık ise, logosunun yanına yukarıda sunulan söylemin üç satır halinde sunulması idi. Sayılarının sayfa tutarları 80 ile 148 arasında değişiyordu.

Ocak-III’ün imtiyaz sahibi Üniversitelile Kültür Derneği adına Süleyman Kürkçü idi. Yazı işleri müdürlüğünü ise Şakir Gözübüyük ve Mustafa Şerbetçioğlu üstlenmişti: Uzun araştırma ve inceleme raporlarının yazarları ise; Yavuz Akpınar, Orhan Arslan, Cezmi Bayram, Ekrem Bektaş, Rasih Demirci, Celâl Er, Ahmet Ali Garipkafkaslı, Ayvaz Gökdemir, Şakir Gözübüyük, Nuri Gürgür, Ahmet İyioldu, Nevzat Kösoğlu, Ceyhan Murathan, Mehmet Rasim, Mehmet Saatçi Erdal Sargutan, İrfan Tunç, Mustafa yıldırım, Şeref Yılmaz idiler. Niyazi Yıldırım Gencosmanoğlu’nun bir şiiri ile Chantel L. Cantel’den bir çeviriye de yer verilmişti.

Türkçü gençlerin oluşturduğu bir araştırma topluluğunun verimlerini sunan derginin yayımı, Ocak 1975’te çıkarılan 11-12. sayısı ile son buldu.

Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
YENİ DÜŞÜNCE (15.06.1981- ? )

Haber, yorum, düşünce dergisi. 15 Haziran 1981’de on beş günlük olarak çıkarılmaya başlandı; 15. sayısından başlanarak haftalık oldu.

29x20 sm. boyutlu, 32 sayfalı olarak çıkarılan dergi, kendinden kapaklı olarak 3. hamur kâğıda basılıyordu. Çok renkli, resimli olarak düzenlenen kapağının üst bölümünde küçük boyutlu harflerle yazılmış“Yeni” ve iri harflerle yazılmış, sayfa enini kapsayan logo, bunun altında da sayı belirteci, çıkış günü ve fiyatın bulunduğu satır yer alıyordu.

Yeni düşünce’nin sahibi Akkan Suver idi. Derginin yazı işleri sorumluluğunu ise,1-16. sayılarda Timuçin Mert, 17-26.’da Faik Sezgin, 27-40’da Ali Gürgen, 41-66’da Zikrî Akın taşıdı. 41. sayıda Genel Yayın Müdürlüğüne getirilen Ergun Kaftancı, 67. sayı ile birlikte yazı işleri müdürlüğü görevini de yürütmeğe başladı.

Derginin zengin bir yazı topluluğu vardı.Üçüncü sayfada yer verilen “Başyazı”lar, çoklukla Yeni Düşünce imzası ile çıkıyordu; fakat bazı baş yazılarda Erol Güngör ve Sait Bilgiç imzaları da yer alıyordu (Güngör ve Bilgiç’in öteki sayfalarda yayınlanan yazıları da vardı).
Yeni düşünce’nin sürekli yazarları Necmettin Hacıeminoğlu, Mustafa Kafalı, Cemal Kutay, Sevinç Çokum, Melin Has-er, Ergun Kaftancı idiler. Akkan Suver, Sevgi Kafalı, R. Oğuz Türkkan, Aydın Taneri, Nermin Pekin, Sadri Saptır, Muzaffer Eriş, Nurettin Pakyürek, Ahmet B. Ercilasun, Orhan Türkdo_an, Refet Körüklü, Avni Özgürel, Zekeriya Beyaz, Muammer Yılmaz, İsmet Tümtürk, Reşat Akkaya, Rıza Akdemir, Ahmet Güner, Recep Şükrü Apuhan, İzdin Balkantürk, Pınar Türkmen, Sırrı Erkuş, Zikrî Akın, yazıları sıkça yayınlanan yazarlardı. Daha pek çok Türkçü yazarın yazılarına da yer verilmekte idi.

Yeni düşünce 12 Mart 1980’deki askerî darbeden sonra çıkarılmağa başlandığı için, bu hareketin sonunda yapılan tutuklamalar ve yürütülen dâvâlar, infazlar, haber ve yorumlarının önemli bir bölümünü oluşturuyordu..Tarihci Cemal Kutay’ın Türk Ocakları’nın kuruluşunu irdeleyen ve 15 sayı süren uzun yazısı da ilgi çekici idi.


Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
T Ö R E (05.1971-05.1985)

Başlığının altında “Aylık fikir ve sanat dergisi” yazısı bulunan Türkçü bir “siyaset, bilim, düşünce dergisi” olarak, Ankara’da çıkarıldı.

15 yıllık sürede 168 sayısı yayımlandı. Aslında Töre, doğrudan bu adla çıkarılmış bir dergi değildi; kurucusu Halide Nusret Zorlutuna olan Ayşe’nin devamı idi. O dergi 28 sayı çıktıktan sonra, adı Töre’ye dönüştürülmüştü. Bu yüzden Töre’nin ilk üç sayısı 29, 30 ve 31 numarası ile çıkmış; ardından 4, 5, 6 … diye devam etmişti. Derginin sahiplik ve yazı işleri müdürlüğünü, Ayşe’de olduğu gibi, Emine Işınsu üstlenmişti (Sahiplik, Haziran 1981 sayısından başlayarak Yaşar Eşmekaya’ya geçti). Bu dönemde “genel yayın müdürlüğü” görevini, sırasıyla,Aynur Can, Mehmet Ş. Önal, Peyami Çelikcan yaptılar. Töre’deki düşünce yazılarının başlıcalarını Erol Güngör, Necmettin Hacıeminoğlu, Mehmet Eröz, Hikmet Tanyu, Orhan Türkdoğan, Sadık Kemal Tural, Ahmet Bican Ercilasun, Galip Erdem, Agâh Oktay
Güner, Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Birol Emil, Turan Yazgan, Tarık Buğra, Ergun Göze, Faruk Kadri Timurtaş, Umay (Türkeş) Günay, Dündar Taşer, Abdülkadir İnan, Âmiran Kurtkan, Beyhan Karamağaralı, Aclan Sayılgan, Ahmet Cebeci, Nevzat Kösoğlu, İskender Öksüz, Necmeddin Sefercioğlu, vb. yazıyorlardı.Derginin sanata dönük yanı ise Emine Işınsu ve Yağmur Tunalı’nın yönetiminde idi. Şiir, hikâye, deneme gibi değişik sanat dallarında yazan birçok yazara yer verildi. Halide Nusret Zorlutuna, Ârif Nihat Asya, Yavuz Bülent Bâkiler, Yetik Ozan (Turgut Günay), Ayvaz Gökdemir, İlhan Geçer, Bahattin Karakoç, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Azmi Güleç, A. Rahim Balcıoğlu, Ahmet Metin Şahin, Şevket Bülent Yahnici, Sabahattin Engin, Oğuzata Altaylı, Erol Sayan, Avni Anıl bunların başlıcaları idiler. Dergide, Coşkun Karakaya, Ahmet Ali Garipkafkaslı, Ali Düzgün, Mustafa Aslan, Mehmet Başbuğ, Cengiz Karakuzu’nun desenleri de yayımlandı. Ayrıca, Mehmet Çınarlı’nın “Sanatçı dostlarım” adlı yazı dizisi yer aldı.

Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
B O Z K U R T – II (10.1972- 1976)

Ekim 1972’de Ankara’da yayımlanmağa başladı. 01 Aralık 1975’den başlanarak on beş günde bir çıkarılmağa başlandı. Türkçü gençliğe hitap eden, onların yazılarına da yer veren bir yayın organı idi.

28x20 sm. büyüklüğünde olan derginin sayfa sayısı 16 idi. 3. hamur kâğıda basılıyordu. Kapağında, logodan başka kurt başı amblemi ile değişik renkli tabanlar üzerinde çeşitli tasarımlar yer alıyordu. Fiyatı 150 kuruş olan dergi, sayı, çıkış tarihi, fiyat gibi bilgileri arka kapakta vermekte idi.

Bozkurt’un sahibi Sadi Somuncuoğlu idi. Yazı işleri müdürlüğünü Nedim Ünal yaptı, imtiyaz sahipliği 1974’ten başlayaraki Osman Oktay, yazı işleri müdürlüğünü ise Osman Çakır üstlendi. Bu dönemde Burhanettin Özbilici “umumî neşriyat müdürü” idi.

Başlıca yazarları arasında Abdülkadir İnan, Sadi Somuncuoğlu, Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Dilâver Cebeci, Şevket Bülent Yahnici, Niyazi Yıldırım Gencosmanoğlu, Osman Oktay, Osman Çakır, vb. bulunuyordu.

Derginin yayımı 1977 başında son buldu.


Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Y E N İ _ S Ö Z C Ü (08.12.1980-07.06.1981)

“Haftalık haber, aktüalite, fikir dergisi”. 08 Aralık 1980’de Ankara’da çıkarılmağa başlandı. 27 sayı yayımlandı. 42x29 sm. boyutundaki 16 sayfalı derginin kapak olarak kullanılan ilk
sayfasının sol yanında, dikdörtgen bir çerçeve içinde, kırmızı renkli olarak basılan logosu ve altında yukarıdaki ilk satırda verilen söylem yer alıyordu. Logo çerçevesinin sağında ise yıl ve sayı ile 30 lira olan fiyat yazılı idi. Bunların altındaki boşlukta ise, resim, çizim ve/ya içindeki
önemli başlıklar veriliyordu.

Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Avni Özgürel idi. Haberler ve yorumlar yanında düşünce yazılarına da yer verilen Yeni sözcü’nün baş yazılarını genelde Erol Güngör, ara sıra da Avni Özgürel yazıyordu. Sürekli yazarları olan Emine Işınsu, Ayhan Tuğcugil (İskender Öksüz), Mustafa Zeynepoğlu, Bilge (Galip) Erdem, Ahmet B. Ercilasun, Sadık K. Tural, Muharrem Şemsek, Emre Yağmur’dan başka Ayvaz Gökdemir, Aydın Taneri, Şaban Karataş, Necmettin Hacıeminoğlu, Reha Oğuz Türkkan, Abdullah Manaz (Yağmur Tunalı), Mehmet Önal, Bilge Ercilasun, Türükoğlu (Cevdet) Gök-Alp, Ahmet Karaca, Turan Güven, Orhan Türkdoğan, vb. de yazıları ile katkılarda bulunuyorlardı.

Derginin yayımlanması 07 Haziran 1981’de yayınlanan 27. sayısı ile son buldu.


Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
Y E N İ O R K U N (03.1988-12.1989)

“Aylık Türkçü dergi”. Istanbul’da 20 sayı yayımlandı. 26x19 sm boyutlu, 16 sayfalı olan dergi 1. hamur kâğıda basılıyordu. Kapak olan ilk sayfasında, küçük bir “Yeni” sözünden sonra iri harflerle tasarlanmış, sayfa enini kapsayan “ORKUN” logosu veriliyordu. Logonun altındaki geniş alanda, ilgi çekici tasarımlar ve/ya fotoğraflar yer alıyordu. Altta da sayı belirteci, çıkış tarihi ve fiyatı bulunuyordu. Fiyatı 300 lira ile başlayıp 1.500 liraya kadar yükselmişti.

“Kurucusu: Atsız” anlatımı taşıyan Yeni Orkun’un imtiyaz sahipliğini Refet Körüklü üstlenmişti. Yazı işleri müdürü ise İsmet Tümtürk’tü. Başlıca yazarları İsmet Tümtürk, Fethi Tevetoğlu, Nejdet Sançar, Muzaffer Eriş, Âlim Gerçel, Altan Deliorman, Ahmet B. Ercilasun, Refet Körüklü, Şahabettin Yücel, Erk Yurtsever, Niyazi Yıldırım Gencosmanoğlu, Tekin Erer, Mustafa Kayabek, Reha Oğuz Türkkan, Yasin Arslan, Enis Turan, Fahri Ersavaş, H. Rıdvan Çongur, Türükoğlu C. Gökalp, Faruk Çil, Basri Gocul, Âlim Gerçel, Mir’at Özçamlı, Nef’i Demirci, Hayranî Ilgar, Yağmur Çavuşoğlu, Bilgehan Atsız Gökdağ, Sadettin Gömeç, Celâl Öcal, Sabri Özcan San, vb. idiler.

Dergi, “Orkun süreci”ni başarı ile sürdüren bir yayın organı oldu. Tevetoğlu’nun 1944-47 Türkçülük Dâvâsı’nın sanıklarını ve dâvâ ile ilgili önemli olayları anlattığı “Biz bin dokuz yüz kırk dörtlüler” ana başlıklı, uçmağa varışı yüzünden tamamlanamayan dizi yazısı özellikle önemli idi.


Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
O R K U N - III (03.1998-07.2006)

“Aylık Türkçü dergi” olarak Istanbul’da çıkarılan bu yayın organı, bu tür dergilerin uzun ömürlü olanlarındandı. Mart 1998’de başlayan yayın serüveni, Temmuz 2006’ya kadar, altı yıl beş ay sürdü ve bu süre içinde 101 sayısı yayımlandı.

Orkun, 28x21 sm. boyutunda 1. hamur kâğıda basılan, bütün sayfaları renkli bir yayın organı idi. Kuşe kâğıda basılan kapağında, logosu ile aylı kurt amblemi dışında, çok renkli, özgün resimler bulunuyordu. 50+4 sayfalı olan derginin fiyatı, başlangıçta 250.000 Tl iken, bu fiyatın sonradan birkaç kez artırılması gereği duyulmuştu.

Derginin sahibi ve yazı işleri müdürü Altan Deliorman’dı. Önceki Orkun’lardan farklı olarak, yönetime yardımcı olacak üç kurul oluşturulmuştu. Hepsi de “Prof. Dr.” olan 10 kişilik bir bilim ve 7 kişilik bir danışma kurulu vardı. Yazı kurulu da 7 kişiden oluşuyordu. Bilim Kurulu’nu oluşturanlar Ercüment Kuran, Halûk Karamağaralı, Necmeddin Sefercioğlu, İsmail Hakkı Gökhun, Ahmet Bican Ercilasun, Bahaeddin Yediyıldız, Abdülhalûk Çay, Dursun Yıldırım ve Cihat Özönder idiler. Danışma Kurulu Orhan Türkdoğan, Osman Fikret Sertkaya, Enis Öksüz, Ömer A. Aksu, Fikret Türkmen, Abdülkadir Donuk ve Kenan Erzurumlu’dan oluşuyordu. smet Tümtürk, Refet Körüklü, Sami Yavrucuk, Erk Yurtsever, Yakan Cumalıoğlu, Ergun Gençeren ve Şuayıp Bozfakıoğlu da Yayın Kurulu üyesiydiler (İsmet Tümtürk, ilk sayı çıkmadan önce, bir trafik kazasına kurban giderek uçmağa varmış, adı anısına saygı olarak bütün sayılara konulmuştu).

Derginin başlıca yazarları Orhan Türkdoğan, Yakan Cumalıoğlu, Reha Oğuz Türkkan, Necmeddin Sefercioğlu, H. Rıdvan Çongur, Altan Deliorman, Yücel Hacaloğlu, Oğuz Çetinoğlu, Nusret Demiral, Osman F. Sertkaya, Kenan Erzurumlu, Saadettin Gömeç, Nefi Demirci, Celâdet Moralıgil, Haldun Eroğlu, Turgut Güler, Şenol Kantarcı, Yağmur Çavuşoşlu, Turgay Tüfekçioğlu, Harun Güngör gibi yaşlı ve genç Türkçülerdi.

Dergi millet ve yurt sorunlarını irdeleyen yazılar yanında, güncel olayları aylık bir yayın organının yapabileceği ölçüde izleyerek onları Türkçü görüş açısı ile değerlendiren, “unutulmayan Türkçüler”i hatırlatan yazılara yer veriyor, genç Türkçülere yönelik yayınlar yapıyordu. Ayrıca her yıl, genç Türkçü yazarları ortaya çıkarmak, onları Türkçülük konularında araştırma yapmaya yöneltmek ereği ile belirli konularda yazı yarışmaları açıyordu. Atsız’ın mektupları da kitaplaşmadan önce, bu dergide tefrika edilmişti.

Orkun, yurt çapında dağıtımını yapan kuruluşun, bu işin sürdürülmesi için çok büyük miktarda güvence parası istemesi üzerine yayınına son vermek durumunda kaldı. Böyle bir durumla karşılaşılması Türkçülük ve Türkçüler için büyük bir talihsizliktir.

Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
M İ L L Î K Ü L T Ü R (01.1977- ? )

Ayık fikir ve sanat dergisi olarak Kültür Bakanlığı’nca çıkarıldı. İlk çıktığında büyük ilgi ile karşılanan derginin yayını, 11. sayıdan sonra, iktidar değişikliği yüzünden durduruldu. Aralık 1979’da yayınlanmasına 12. sayı ile yeniden başlandı.

Dergi okuyucularda ortak bir kültür birikimi oluşturulmasını, Türk kültürünün kaynakları hakkında bilgi verilmesini amaçlıyordu. Atatürk, kültür, millî kültür, milliyetçilik, Türk milliyetçiliği, Türk dili, dilde uydurmacılık, kültür değişmeleri, Türk tarihi, Türk temaşa sanatları, Türk mimarlığı, Türk tiyatrosu, Türk edebiyatı konularında yazılar yayımlandı. Az sayıda şiir ve hikâye ye de yer verildi.

Millî Kültür’ün çokluğu üniversite öğretim üyelerinden oluşan geniş bir yazar kadrosu vardı. Sayısı yüzleri aşan yazarları arasında İ. Hâmi Dânişmed, Şükrü Elçin, Bedri Gürsoy, Zeynep Korkmaz, Âmiran Kurtkan Bilgeseven, Nermin Erdentuğ, Kenan Akyüz, Abdülkadir Karahan, Mehmet Çınarlı, Ali Nihat Tarlan, Şevket Kutkan, Mehmet Köymen, Ercüment Kuran, İsmail Baha Sürelsan, Mehmet Kaplan, Ahmet Edip Uysal, Bahattin Ögel, Emin Bilgiç, Dursun Yıldırım, Müjgân Cunbur, Günay Kut, Erol Güngör, Mehmet Kaplan, Bayram Kodaman, Cemil Meriç, Âdile Ayda, Aydın Taneri… anılabilir.

Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
MİLLÎ EĞİTİM ve KÜLTÜR (08.1977-03.1983)?

“İlmî araştırma, inceleme, kültür, sanat ve fikir dergisi”. Ankara’da yayımlandı. Başlangıçta üç ayda bir yayınlanan dergi, daha sonra ‘iki aylık’ durumuna getirildi.

Sahibi Muharrem Şemsek olan derginin yazı işleri müdürlüğünü Mustafa Özcan ve İbrahim Çakır yürüttü. Genel yayın müdürlüğünü de sırayla Alper Aksoy, Ayhan Acar yaptılar. Amacı, ilk sayısında “Aydınlarımızın araştırmalarını ve görüşlerini yayınlayarak insanımızın eğitilmesine, meselelerimizin çözülmesine ve Türk milletinin öncülüğünde yeni bir medeniyetin doğuşunu hazırlayarak fikrî muhtevanın oluşturulmasına katkıda bulunmak istiyoruz.” sözleriyle açıklandı. 9-14. sayılarında edebî verimlerin yayınlanmasına ağırlık veren dergi, özel sayılar da yayınladı.

Millî eğitim ve kültür’ün yazarları arasında akademik kesimden kişiler de yer aldı. Yazar kadrosunda Ahmet Bican Ercilasun, Sadık Tural, Hakkı Dursun Yıldız, Nuri Yazıcı, Yusuf Ekinci, Cahit Baltacı, Nazik Erik, Cevdet Gök-Alp, Ahmet Ali Arslan, Selâmi Babacan, Yusuf Halaçoğlu, Namık Kemal Zeybek, Nuri Yazıcı, Tahir Çağatay, Aydın Taneri, Orhan Türkdoğan, Mehmet Şandır, Faruk K. Timurtaş, Yılmaz Öztuna, Ahmet Karaca, Cemil Meriç, Hüseyin Mümtaz, Saim Sakaoğlu, Abdurrahman Küçük, Beşir Ayvazoğlu, Emel Esin, Durali Yılmaz, Alper Aksoy, Muhsin İlyas Subaşı, Tarık Buğra, Baymirza Hayit, Hikmet Tanyu, Turan Güven, Tuncer Baykara, Süleyman Hayri Bolay, Erol Güngör, Necmettin Hacıeminoğlu, Melin Has-er, vb. bulunuyordu.


Kaynak: TURANİA.NET

Çevrimdışı Çağrı Bey

  • Türkçü-Turancı
  • *****
  • İleti: 690
SANAT, BİLİM VE KÜLTÜRDE O R K U N
(08.1981-10.1983)

Tam adı Sanat, bilim ve kültürde Orkun olan dergi Ağustos 1981- Ekim 1983 arasında 13 sayı çıkarıldı. Aylık olarak yayınlanıyordu. Kimlik bölümünde “Kurucusu Atsız” sözü yer alıyordu. Derginin sahibi Yaşar Arısan idi. Yazı işleri müdürlüğünü ilk beş sayıda Behzat Tanç, sonraki sayılarda Rasim Ekşioğlu yaptı. Mehmet Ali Birand da “genel yayın müdürü olarak gözüküyordu. Yazarları arasında Nejdet Sançar, Rasim Ekşioğlu, M. Kemal Özergin, Mustafa E. Erkal, Orhan Türkdoğan, Tevfik İnci, Halit Çöloğlu, Zekeriya Beyaz, Aydil Erol, Muhittin Nalbantoğlu, A. Ali Kazganoğlu, Elmas Yıldırım, M. Fatih Turan, Mustafa Kayabek, Kemal Hacıkadiroğlu, Nejat Diyarbekirli, A. Süheyl Ünver, Orhan Türkdoğan, Abdülhalûk Çay, Necmettin Hacıeminoğlu, Mehmet Ateşoğlu, Vecdi Bürün, Rasim Ekşioğlu, Dilâver Cebeci, Faruk K. Timurtaş, Mehmet Eröz, Muzaffer Eriş, Hayranî Ilgar, vb. bulunuyordu.

Yayınlandığı sırada birçok Türkçü yazarın katkısını sağlayan dergi, yerini Bakış adlı bir dergiye bırakacağı gerekçesi ile, 13. sayıdan sonra kapatıldı.

Kaynak: TURANİA.NET